top of page

Gesprek met Ton

Jita Hoogerduijn

4 maart 2021

"Ik wil graag een bijdrage leveren aan onze samenleving. Je kunt niet aan de zijlijn blijven staan." Dat je bij bewegen niet alleen aan lichamelijke activiteiten hoeft te denken komt duidelijk naar voren in mijn gesprek met Ton. Ton woont sinds 2008 in Utrecht en omdat hij het belangrijk vond om de stad beter te leren kennen werd hij al snel lid van het Gilde. Door het Gilde leerde hij om veel beter te kijken naar de omgeving, naar de schoonheid van de stad maar ook die van het landschap buiten de stad.

Het rondleiden van mensen in Utrecht heeft hem veel gebracht: leuke contacten en waardering van de mensen die hij rondleidt. Gids zijn in de stad betekent ook dat je veel rondwandelt. Naast zijn werk als vrijwilliger bij het Gilde zit hij nu ook in het bestuur van het Gilde. ‘Als je lid bent van een groep en er is iemand nodig in het bestuur dan moet je je verantwoordelijkheid nemen en meedoen. Maatschappelijk verantwoordelijkheid nemen is hem vanuit huis meegegeven. Je kon niet aan de zijlijn blijven staan, actief meedoen was thuis heel gewoon. In het katholieke gezin waar hij opgroeide moest iedereen zijn maatschappelijk steentje bijdragen, bijvoorbeeld als voorbidder in de kerk en bij activiteiten in het dorp en in de kerk. Hij zegt: “Het heeft ook te maken met interesse hebben in de wereld. Als je dat niet meer hebt verdwijnt voor mij ook de zin in het leven. Ik hoop dat ik nog lang maatschappelijk actief en geïnteresseerd kan blijven”.
Ton heeft ook veel contacten die hem bij de ontwikkelingen in de wereld houden. Contacten overal in de wereld, bijvoorbeeld in Zuid Oost Azië. Internet is voor hem dan ook een belangrijk middel om het venster op de wereld te houden. Hij is veel op reis geweest en heeft ook lang in het buitenland gewoond. Dat bewegen over de wereld zorgt dat je een ruime blik hebt en dat maakt dat je ook belangstelling houdt voor de ander.
Wat betreft actief fysiek bewegen is Ton duidelijk: hij houdt niet van sporten en oefeningen doen, ook niet van wandelen. Maar hij wandelt vrijwel dagelijks en vindt dat vooral belangrijk als middel om te kunnen genieten van de omgeving en hij weet natuurlijk ook wel dat het gezond is voor lichaam en geest. Fietsen is ook een middel om de omgeving te zien. In het verleden heeft hij wel allerlei sporten (voor korte tijd) gedaan: skiën, windsurfen, kanoën bijvoorbeeld, maar geen enkele sport bleef. Sporten om het sporten is niet echt zijn ding.
Ton laat zien dat bewegen zoveel meer is dan lichamelijk actief zijn. Centraal staan: het actief onderhouden van contacten en het maatschappelijk bewegen en daarin ook je verantwoordelijkheid nemen.

De activiteiten van de beweegvriendelijke wijk dagen je uit fysiek, sociaal én geestelijk fit te blijven.

bottom of page