top of page

Online trainen bij Spark Sport

Ineke Verheul

18 februari 2021

Voor ik meedoe aan een training Sparksport 65+ krijg ik een intake van Mickey Pigeaud, trainster en drijvende kracht achter Spark Sport. Ze wil het een en ander van me weten dat relevant is voor de training: of er dingen zijn die ik niet kan doen, of er dingen zijn waarmee tijdens de training rekening gehouden moet worden etc. Weliswaar schat ik mijn conditie niet als supergoed in, maar ik denk dat het wel gaat lukken.

Dat blijkt gelukkig ook zo te zijn. De oefeningen die ik via Zoom, samen met een aantal andere deelnemers, uitvoer zijn goed te doen. Na een warming up van 5 minuten wordt in blokjes van steeds drie rondjes dezelfde oefening gewerkt aan verschillende spiergroepen. Mijn hele lichaam komt aan bod; van benen, buik tot en met borst en armen. Daarbij wordt in principe de ‘Spark’ gebruikt: een soort langwerpige bal die je een beetje in kunt – en moet – drukken bij verschillende oefeningen. Omdat ik er natuurlijk geen heb als eenmalige deelnemer –ervaringsreporter!- kan ik in plaats daarvan mijn gewichtje gebruiken. De training eindigt met een cooling down van strek- en evenwichtsoefeningen. Mijn evenwicht is wel blij met dat soort oefeningen: het is buiten natuurlijk erg mooi wit, maar ook best gevaarlijk glad!
Bij binnenkomst en na afloop kan er gepraat worden; tijdens de training staan we op ‘mute’. Ik vraag Mickey naar het principe van de kracht van de herhaling, dat Spark hanteert bij de trainingen. Ze zegt dat dat principe één van de uitgangspunten is van Spark. Door oefeningen te herhalen bouw je sneller kracht op én deelnemers vinden het fijn dat ze weten wat ze kunnen verwachten.
Een ander Spark principe is structurele opbouw, van beginner naar gevorderd, van 1 training per week naar drie. Niet dat dat verplicht is, maar het wordt wel aangeraden. Contact met de deelnemer is een derde principe: als Spark Sporter heb je een coach, die je ondersteunt bij je trainingen en je opbouw. Voor 40 Euro per maand volg je 1 training per week, voor 60 Euro 2 en voor 80 Euro 3.
De trainingen van Spark – ook deze training voor 65 plussers – worden niet alleen online gegeven, maar ook in de buitenlucht, in het Griftpark. Mickey heeft Spark juist met dit oogmerk opgericht, omdat ze na jaren in een sportschool gewerkt te hebben ontdekte dat het niet alleen zo is dat groepslessen mensen gelukkiger maken dan individuele training, maar dat sporten in de buitenlucht ze nóg gelukkiger maakt.
Kijk voor meer informatie en voor het rooster op sparksport.nl.

De activiteiten van de beweegvriendelijke wijk dagen je uit fysiek, sociaal én geestelijk fit te blijven.

bottom of page