top of page
  • Ineke Verheul

De Derde Helft: badminton

USV Hercules is waarschijnlijk vooral bekend als Utrechtse voetbalclub, maar er kunnen veel meer sporten beoefend worden. Dat geldt ook voor de Derde Helft, die sinds 2019 door de vereniging wordt georganiseerd voor ouderen. Elke vrijdag van 10.00 tot 12.30 kun je er terecht voor tennis, badminton, fitness, tafeltennis, wandelen of een gezamenlijke fietstocht. Ook gezelligheid en sociale contacten zijn belangrijk: de term Derde Helft slaat niet voor niets op samen wat drinken na het sporten. In deze coronatijd is de kantine helaas dicht, maar normaal gesproken kun je daar (ook zonder te sporten) een bakkie doen, spelletjes spelen, een krantje lezen, kortom, gezellig met andere mensen samen zijn. Ook worden er geregeld workshops en lezingen georganiseerd: bij de Derde Helft valt je hersens laten werken óók onder bewegen!


Deze vrijdag ga ik andere delen van mijn lichaam laten werken, hoewel mijn hersens daarbij ook wel wat te doen zullen hebben. Sporten doe je niet als een kip zonder kop, zeker teamsporten niet!

Omdat ik zoveel mogelijk wil ervaren waarover ik schrijf, heb ik ervoor gekozen dit keer voor één sport te kiezen. En omdat ik vroeger veel gebadmintond heb, leek mij dat wel een goede optie voor mijn eerste bericht over de Derde Helft. Er zullen zeker nog andere berichten over dit initiatief volgen.


Trainer Ton is elke vrijdagochtend present om deelnemers de kunst van het badminton bij te brengen. Twee uur op de baan voel je wel, want badminton is een behoorlijk intensieve sport. Dat blijkt de volgende dag wel weer, als ik met spierpijn wakker word. Het is al weer een tijdje geleden dat ik voor het laatst een shuttle geslagen heb en ik sla in het begin bedroevend vaak mis! Maar het is natuurlijk aan jezelf hoe fanatiek je bezig bent en hoeveel tijd je náást de baan wilt doorbrengen.

Na verschillende oefeningen, zoals de shuttle in je eentje in de lucht zien te houden en kort over het net naar elkaar ‘pingpongen’, spelen we singles tegen elkaar. Met tennis mag er weer gedubbeld worden, maar met badminton (nog) niet. Het is dan lastig om anderhalve meter afstand te garanderen. Ton lost dat keurig op. Hij kan in principe 6 netten over de hele breedte van de zaal spannen, zodat maximaal 12 mensen tegelijk aan de bak kunnen. Er zijn nu meestal zo’n 6 deelnemers, maar het zou mooi zijn als er wat meer mensen komen (her)ontdekken hoe leuk badminton is en hoe anders het is dan ‘shuttelen’.

Voor de Derde Helft betaal je 60 Euro per jaar: geen geld voor zoveel mogelijkheden elke vrijdag! Fons Visser is degene die al deze ballen in de lucht houdt.


bottom of page