top of page
  • Jita Hoogerduijn

De kunst van het bewegen

Ons gesprek begint met het bewegen van het lijf. Tennis is wat Hetty altijd graag heeft gedaan, waar ze ook best goed in was. Zwemmen was ook belangrijk. De bekertjes en vaantjes uit die tijd zijn nu dierbare herinneringen! Nu ze 70+ is, tennist ze nog steeds, maar in een rustig tempo. En daar blijft het niet bij: wekelijks een wandeling in het bos, een uurtje trimmen en naar de sportschool. In de winter (als het weer kan vanwege corona) ook nog zwemmen. Nooit te fanatiek, wel vaak ook met een gezellig samenzijn na afloop.


Al pratend komen er steeds meer activiteiten van vroeger boven drijven, bijvoorbeeld ook het sporten dat je op school deed, teamsport zoals hockey en allerlei balsporten. Helaas is dat tegenwoordig een stuk minder, kinderen krijgen lang niet zo veel bewegingsonderwijs meer. Terwijl juist dat sporten op school de basis legt voor het bewegen later in je leven.

Hetty heeft nooit heel bewust gezocht naar fysieke activiteiten, het liep gewoon zo. Bijvoorbeeld, de trimclub bestaat al jaren en met dit groepje is het ook gezellig, zonder dat dit nu hechte vriendschappen worden. Het is gewoon leuk. Bewegen is niet voorbehouden aan sportclubs, maar kan je ook goed inpassen in het dagelijks leven. Denk aan het werken in de tuin, stofzuigen en gewone huishoudelijke karweitjes doen. Hetty doet alles zelf, juist ook om in beweging te blijven.


Van het fysieke bewegen schakelen we moeiteloos over op de echte passie van Hetty: moderne hedendaagse kunst. Vaak gaat ze alleen naar tentoonstellingen, naar musea. Kunst brengt verdieping en een nadenken over wie wij zijn. Al denkend (en pratend) over wat je ziet in een kunstwerk kom je beter tot jezelf. Kijken naar kunst, net als literatuur, voedt je geest. Om naar moderne kunst te kijken verveelt nooit, en dat kan ook goed alleen. “Kijkend naar kunst ben ik mezelf genoeg”. Soms gaat ze wel met een vriendin op museum-pad. Dan kan het gesprek gaan over wat het kunstwerk met je doet. Waar het je aan doet denken. Kunst hoeft niet mooi te zijn, maar het zegt je iets. Als je zo kan kijken naar kunst zet je je geest en je gevoel in beweging. Kunst kan je ook bij de dagelijkse realiteit houden door je af te vragen: “Wat beweegt de kunstenaar om dit te maken”?


Van de kunst is het een kleine stap naar onze maatschappij. Hetty is ook altijd erg begaan met mensen die het niet zo goed hebben. Door haar werk als tolk Spaans kwam ze al lang geleden met de bevolking in Zuid Amerika in contact. Daar zag ze hoeveel mensen in armoede leven. Dat raakte haar en heeft ertoe geleid dat ze altijd op


In beweging blijven kent vele gezichten zoals het fysieke sporten en het maatschappelijk betrokken blijven, maar misschien is het bewegen van de geest wel de belangrijkste. Voor Hetty gaat het dan om moderne kunst want daar ligt haar hart!

bottom of page