top of page
  • Ineke Verheul

De rollatormaffia – een portret van wijkbewoner Riek van Hall

Een paar jaar geleden alweer interviewde ik Riek van Hall in het kader van een film die ik aan het maken was over ouder worden. Die film is inmiddels af; je kunt ‘m hier bekijken.

Riek had ik ontmoet bij Bewegen voor ouderen, een wekelijkse serie oefeningen in groepsverband bij het Medisch Beweegcentrum Utrecht. Ze viel me op door haar vitaliteit en haar humor: Riek zag je echt niet over het hoofd! Als Bewegen voor Ouderen weer mag, zal ik daar zeker ook een berichtje aan wijden.

Maar nu ze al een eindje in de 80 is, kan er veel niet meer. ‘Het hoofd zou meer willen dan het lijf kan. Ik bedenk dingen die ik zou willen doen, maar zie er dan toch vanaf .. het is te veel. Maar dan heb ik ook iets om naar uit te kijken.’

Een van die dingen die niet meer kunnen is fietsen, omdat ze het jaar voor het interview van haar fiets was gevallen.


In plaats daarvan kocht ze een rollator en daar gaat ze nu nog steeds mee op stap. Elke dag gaat ze drie kwartier de hort op met haar buurvrouw, die ook een rollator heeft. De rollatormaffia noemen ze zichzelf. Een groot voordeel van zo’n rollator is dat je er ook even op kunt gaan zitten en dan samen de wereld die aan je voorbij trekt onder de loep kunt nemen. De rollatormaffia is nog steeds actief, vertelde ze toen ik laatst weer eens bij haar op de koffie kwam.


Riek’s mind is ook nog volop in beweging. Ze heeft een IPad en een computer. Ze doet spelletjes, zoekt dingen op voor de puzzel in de krant, gebruikt facebook, mail, internetbankieren. Tv vindt ze ideaal als je ouder wordt. ‘Daar word je ook wijzer van. Ik kijk informatieve programma’s, series, detectives. En ik kijk altijd naar de Bold & the Beautiful. Vreselijk eigenlijk! Maar ik ben er ooit mee begonnen, dus ik kijk nog steeds.’

Een voordeel van ouder worden vindt Riek dat je niets meer perse hoeft van jezelf. ‘ Vroeger moest ik altijd wat; ik ben erg calvinistisch. Ik las toen bijvoorbeeld niet overdag; nu doe ik dat rustig een hele middag. ‘


Bij nader inzien veranderde Riek haar cijfer voor ouder worden toch in een 7. ‘Ik heb toch nog lol’, lachte ze. Eenzaam is ze niet, wel veel alleen. ‘Maar dat vind ik wel lekker!’
bottom of page