• Ineke Verheul

De Voortuin in Voordorp

Werken in een tuin is een goede manier van bewegen en levert naast gezondheidsvoordelen tal van andere dingen op: planten en bloemen om naar te kijken, een mooie tuin om in te zitten en, als er ook een moestuin of kruidentuin is, ook nog eens producten die je kunt eten.

Dit is zeker het geval bij de Voortuin, een buurtproject in Voordorp. Daar zorgen veertien vrijwilligers ervoor dat hun gezamenlijke tuin er het hele jaar goed bij staat en dat er aan het eind van de zomer geoogst kan worden. Iedereen mag kruiden plukken en snoepen van de bessen, maar de groenten zijn voor de vrijwilligers. Elke tweede zondag van de maand is er een meewerkdag en kan iedereen die dat leuk vindt komen helpen.

Daarmee heeft de Voortuin naast de voordelen van een tuin in het algemeen ook nog eens een duidelijke sociale functie.

Wijkbewoners weten de tuin inmiddels goed te vinden; zeker in de loop van de corona tijd werd het steeds drukker met wandelaars en mensen die gewoon lekker een tijdje op een mooie plek tussen het groen willen zitten. In het park naast de Voortuin staan kersenbomen die zelfs wereldberoemd zijn: in de lente komen er veel mensen naar de kersenbloesem kijken. Ook bijen zijn blij met de tuin. Er loopt rondom een strook met bloemen, speciaal voor hen en het zoemt er zomers van jewelste. Ook andere insecten worden niet vergeten; er is een insectenhuisje voor hen aangelegd, met de intrigerende naam Baba Jaga.


Wil van Dijk, die mij rondleidt op een wat betrokken maandagochtend, kijkt enigszins beduusd als ik haar vertel dat dat geen mannetje is, maar een heks in Russische sprookjes. Maar we zijn het met elkaar eens dat er niets mis is met heksen, zeker als het om natuur gaat.

Wil is sinds haar pensionering een van de tuin vrijwilligers, omdat ze van tuinieren houdt maar ook, omdat het een goede manier is om in contact te komen met mensen uit de buurt.

De Voortuin is ontstaan als initiatief van wijkbewoners. Op een plek waar eerst alleen gras en een rozenperk was heeft de gemeente destijds voor een glooiend landschap gezorgd.


Sinds kort maakt de tuin deel uit van Zusterpark Voordorp dat onderdeel is van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Het is daarbij de bedoeling dat projecten in de provincie Utrecht als deze aan elkaar worden gekoppeld. Er zijn ook gemeenteplannen in de maak die nu juist weer niet zo gunstig zijn voor een wijk als Voordorp in het algemeen en voor deze tuin in het bijzonder. Overwogen wordt naast de tuin een acht verdiepingen hoge flat neer te zetten, iets waartegen Voordorp aan Zet succesvol actie voert.


De Voortuin kan nog wel wat meer handen gebruiken. Dus houd je van tuinieren, meld je aan!