top of page
  • Ineke Verheul

Een balletje slaan bij de Derde Helft

Eigenlijk zou ik best wel weer eens willen gaan tennissen, bedacht ik laatst. Het is echt decennia geleden dat ik balletjes sloeg i.p.v. shuttles en het absolute beginnersniveau ben ik nooit ontstegen, maar het is wel lekker om een beetje buiten te kunnen sporten. Vooral nu de zon zich eindelijk weer laat zien! Maar hoe pak ik dat aan, vroeg ik me af. Tennisclubs hebben vast wachtlijsten – en heb je er geen maatje voor nodig?


Toen herinnerde ik me dat er bij de Derde Helft, bij Hercules op vrijdagmorgen (zie ook de nieuwsbrief van 30 nov) naast allerlei andere sporten ook getennist kan worden. Of ik het kon uitproberen om er een stukje over te schrijven, vroeg ik organisator Fons Visser. Dat kon en voor een racket kon gezorgd worden.

En zo stond ik op een uiterst zonnige vrijdagmorgen op de baan, voor een les van trainer Richard. Over een maatje had ik me niet druk hoeven maken, want die lessen worden in groepsverband gegeven. Elke week stuurt Fons de leden van de Derde Helft een mail en kunnen ze zich desgewenst opgeven voor een tennisles om 10 uur of om 11 uur. Voor de andere sporten hoef je je niet vooraf op te geven. Je kunt dus zo komen badmintonnen, tafeltennissen, fitnessen etc. Richard organiseert ook leuke fietstochten, vertelde iemand mij glunderend. Echt mooie routes!

Erg goed voorbereid was ik niet, deze vrijdag. Ik had me niet ingesmeerd en ook had ik geen water bij me, terwijl het toch snikheet was. Gelukkig had de dame achter de bar zonnebrandcrème voor me en zijn er altijd nog wc-kraantjes.

Richard nam me eerst even apart onder handen voor de basics en daarna mocht ik met de groep meedoen. Forehand, backhand, wat met zijn vieren meppen… wat mij betreft met wisselend succes. Soms slaagde ik er daadwerkelijk in een bal recht over het net te lanceren. Richard bleef vriendelijk glimlachen en ter zake doende aanwijzingen geven. Mijn gebrek aan conditie deed zich flink gelden, ik weet zeker dat ik tegen het einde van het uur echt vuurrood was. Fijn dat het terras weer open was, voor koffie en aanvullend vocht!

De Derde Helft draait op vrijwilligers: trainers, gastheren en – vrouwen. En Hercules stelt de benodigde ruimtes ter beschikking. Vandaar dat de prijs van het lidmaatschap heel laag kan zijn: 60 Euro per jaar. Ik vond het leuk genoeg om ter plekke te beslissen dat ik dit elke vrijdag wil gaan doen. Van nu af aan mag ik bij de Derde Helft elke sport beoefenen die in de aanbieding is. Komt dat zien (en vooral doen)!


bottom of page