top of page
  • Ineke Verheul

Een boerderij midden in de stad

Het Griftpark ken ik zeker wel als park en ik wist ook wel dat er dieren rondliepen, maar inmiddels weet ik ook dat die dieren deel uitmaken van een van de stadsboerderijen die Utrecht rijk is: Griftsteede. Op de site van Utrecht Natuurlijk vind je de vijf andere stadboerderijen die in bedrijf zijn. Aan nummer zes en zeven wordt gewerkt.


Op Griftsteede zijn er geiten, schapen, koeien, varkens, kippen en konijnen en een heuse Bijenstal. Kinderen zijn van dinsdag t/m zondag om 15.30 uur welkom om mee te helpen met het voeren van de dieren. En als ze uitgevoerd zijn is er nog een groene speeltuin. Er zijn niet alleen dieren, maar ook planten, in de ecologische educatieve stadstuin die deel uitmaakt van het complex. Ook een leuk uitje voor oma’s en opa’s!


Je kunt lokale producten kopen bij de kast op het terras. Een aantal van die producten komt uit de stadstuin, die bewerkt wordt door vrijwilligers. En dan zijn er, als je geluk hebt, verse eieren van de kippen op de stadsboerderij en verse honing. Ook zijn er regelmatig vleesproducten van de dieren die op de stadboerderij een goed leven hebben. Verder zijn er boeken over duurzaamheid en vergroening in de aanbieding.


Sommige producten komen van andere stadsboerderijen, zoals appelsap. De pindakaas is op, zie ik. Die is dan ook erg geliefd, weet de man in de kiosk waar ik een cappuccino koop me te vertellen. Het is goed toeven onder de bomen met koffie – en koek, want er is mij verzekerd dat er geen suiker in zit, dus ik kan de verleiding niet weerstaan!


Vanwege de coronatijd zijn kiosk en koffiehoek nu buiten, maar na de zomer gaan ze weer naar binnen. Dan kun je er ook lunchen. Het hele jaar door organiseert Utrecht Natuurlijk verschillende groene activiteiten, lezingen, workshops en cursussen voor jong en oud. Op De groene uitloper vind je een overzicht van alle groene activiteiten die in Utrecht worden georganiseerd.


Het is nu vrij rustig op Griftsteede vanwege de vakantietijd, maar bezoekers weten de stadsboerderij wel te vinden, hoor ik. En jij nu ook dus!bottom of page