top of page
  • Ineke Verheul

Een interview met Houda Loukili, beweegmakelaar


Tegenover mij aan de virtuele tafel zit Houda Loukili, iemand die een bijzonder beroep heeft: beweegmakelaar. Ik had daar nog nooit van gehoord, maar het drukt wel precies uit wat zij doet: ze is de schakel tussen bewoners die willen (of moeten) gaan bewegen en sportaanbieders. Iedere wijk in Utrecht blijkt die te hebben. Ze zijn het aanspreekpunt in de wijk, voor wijkbewoners die een vraag hebben over sport- en beweegmogelijkheden. Je kunt vrijblijvend contact met ze opnemen of langskomen tijdens het wekelijks inloopmoment. Ook kun je je fitheid laten testen, een beweegmaatje vinden of advies vragen over een gezonde leefstijl.


Om me een idee te geven van wat die verbindingsfunctie inhoudt vertelt Houda over haar betrokkenheid bij de Derde Helft. Ze was intensief betrokken bij het opzetten ervan, hielp mee op vrijdag (toen er nog gesport kon worden) en ondersteunde waar nodig. Ze verwijst mensen er naar toe, bijvoorbeeld via de huisarts.

Bewoners vinden ons bijvoorbeeld via onze partners, vertelt Houda: het buurtteam, het gezondheidscentrum, leefstijlcoaches. Of via de activiteiten die worden aangeboden op de verschillende wijk sites.


Op de site sportutrecht.nl kun je per wijk nagaan wie de aanspreekpunten zijn en welke activiteiten er op sportgebied georganiseerd worden. En voor Noordoost, Oost en de binnenstad zijn dat dus Houda Loukili en haar collega Patrick Bruggeman. Binnenkort verschijnt er een pagina over wandelen op de site, omdat dat op dit moment nog een van de weinige dingen is die wèl kunnen als het gaat om bewegen. Ook is er een pagina met informatie over mogelijkheden om te bewegen tijdens de corona lockdown.

Houda laat me wat cijfers zien. De bewegingsdeelname in Noordoost is al relatief hoog: 72%. Maar het kan altijd hoger natuurlijk!


Zijn er ook blanco plekken, wil ik weten? Ik zelf had bijvoorbeeld het idee dat er op sociaal/cognitief gebied minder georganiseerd wordt dan op fysiek gebied. Volgens Houda valt dat wel mee. In Buurthuis de Leeuw wordt er bijvoorbeeld veel georganiseerd. Ook in de St. Paulus kerk gonsde het van de activiteiten – toen dat nog kon natuurlijk. Houda kent wijkbewoners die precies weten waar wat te vinden is. Die wijkbewoners wil ik natuurlijk dan ook binnenkort graag spreken voor deze nieuwsbrief!


bottom of page