top of page
  • Ineke Verheul

Een sportieve wandeling door Tuindorp en Tuinwijk

Een tijdje geleden berichtte ik over het project van Ido Looren de Jong, een student aan het ROC Sportcollege. Hij was toen bezig een boekje in elkaar te zetten met een aantal sportieve wandelingen, in opdracht van de Beweegvriendelijke Wijk. Inmiddels is dat boekje verschenen en kan iedereen met het boekje in de hand of op zijn telefoon een of meer van die wandelingen maken.

Normaal gesproken bericht ik over activiteiten uit de eerste hand, d.w.z. op basis van eigen ervaringen daarmee. Dat was ik nu zeker ook van plan, maar helaas is dat niet gelukt. Je moet het dit keer dus doen met een boekbespreking.


In het boekje met de titel van dit stukje worden drie routes (rondes)beschreven. Het bijzondere van deze wandelingen is dat er gebruik wordt gemaakt van mogelijkheden onderweg om oefeningen te doen. Zo kom je in ronde 1 een bankje tegen in een speeltuintje, waarbij je wordt uitgenodigd om te ‘dippen’. Een foto met de verschillende posities maakt duidelijk wat de bedoeling is. Je leunt met je ellebogen op het bankje, je benen voor je uitgestrekt en dan druk je jezelf omhoog door je armen te strekken. Ido vermeldt niet hoe vaak je oefeningen zou moeten uitvoeren, dus ik neem aan dat dat naar behoefte is.

Als je verder wandelt kom je bij de locatie van de tweede oefening in deze ronde, ook weer bij een speeltuintje. Dit keer houdt je je vast aan een hekje en hef je je been zijwaarts.

Bij ronde 2 zit een oefening die ik net op onze bank thuis geprobeerd heb: staan en zitten met één been. Ik krijg dat niet voor elkaar, ook niet als ik mijn handen gebruik. Maar natuurlijk kun je oefeningen die niet lukken gewoon overslaan. De overige oefeningen op deze route zijn, gelukkig voor mijn zelfvertrouwen, wél goed te doen voor me.

Dat geldt ook voor de oefeningen van ronde 3A en 3B (ronde 3B is een uitbreiding van ronde 3A). Deze rondes zijn langer en bevatten ook meer oefeningen.

Elke ronde begint en eindigt bij de Gaard. Ido beschrijft de routes en geeft ze ook op kaartjes aan. Als je alle rondes zou doen zou je ruim 5 kilometer afleggen, waarbij ronde 1 driekwart km lang is en ronde 3B ruim 2. Natuurlijk kun je ook maar één ronde kiezen. Je kunt gezellig iemand meenemen – of je hond, want Ido heeft erop gelet dat die overal toegestaan zijn.

Hopelijk komen met het verschijnen van dit boekje veel wandelaars elkaar tegen op deze rondes. Als je iemand dan met een boekje in de hand op één been ziet staan, dan weet je waar hij of zij mee bezig is!


bottom of page