top of page
  • Ineke Verheul

Er valt veel te bewegen in de wijk!

Inmiddels zijn er al weer 14 Nieuwsbrieven verschenen, vol met tips over wat er zoal te doen valt in de wijk qua bewegen in de ruimste zin van het woord. Al die berichten zijn terug te vinden op de site. Daar vind je ook de portretjes van wijkbewoners van Jita en spelletjes die je samen op afstand kunt spelen. In deze Nieuwsbrief zet ik de tips over fysiek bewegen nog eens op een rijtje.

Ook zou je ’lopend’ kunnen voetballen bij Sporting ’70. Op een verkleind speelveld speel je elkaar zo snel mogelijk de bal toe en je speelt hem ook snel weer af.

Maar ook in je eigen huiskamer kun je echt sporten! Natuurlijk zijn er tal van Youtube filmpjes, maar het is veel leuker om gestreamde lessen te volgen. Door de interactie voelt het veel meer als bewegen samen met anderen en het is nog gezellig ook! Omdat de lessen op vaste tijden zijn werkt het ook meer als ‘stok achter de deur’. Lessen via zoom kun je volgen bij Els en bij Spark Sport. Bij beiden zijn er nu ook weer mogelijkheden buiten, in het Griftpark. Ik houd helemaal niet van oefeningen, maar van Bewegen met Els word ik helemaal vrolijk! En Mickey van Spark ontdekte dat het niet alleen zo is dat groepslessen mensen gelukkiger maken dan individuele training, maar dat sporten in de buitenlucht ze nóg gelukkiger maakt.

Karin de Jonge vertelde me over de buurtmoestuin de Voortuin, die beheerd en bewerkt wordt door een clubje buurtbewoners. In de tuin werken is een fijne manier van bewegen en het is leuk om dat samen te doen. Ik ga daar snel eens een kijkje nemen, nu de winter dan echt voorbij is - al wil het met de lente nog niet echt zomeren.

Wandelen is natuurlijk ook een fijne manier van bewegen die je kunt blijven doen, corona of geen corona. Er zijn handige apps voor, zoals het Ommetje en izi.Travel. Het Ommetje motiveert je om regelmatig een rondje te lopen en izi.Travel biedt audiotours door de stad (en daarbuiten). Ook zou je een wandeling met oefeningen onderweg kunnen doen met het boekje van Ido Looren de Jong in de hand. Of op je telefoon, want het boekje staat inmiddels ook online.

Of je maakt een mindful wandeling onder leiding van Go Tji. En natuurlijk wandel je elke dag als je een hond hebt. Een hond is op zichzelf al goed gezelschap, maar leidt ook vaak tot nieuwe sociale contacten. Yvonne Baljet met haar vriendelijke reus Jessie weet daar alles van!

Ook als je niet meer zo goed ter been bent kun je nog wandelen. Wijkbewoonster Riek van Hall gaat nog elke dag samen met haar buurvrouw èn hun rollator op stap. Ze noemen zichzelf de rollatormaffia.


Je zou een wandel (of fiets) maatje kunnen zoeken via bijvoorbeeld Klup of Wederzijds. Klup is landelijk, Wederzijds is er speciaal voor deze wijk. Over Wederzijds komt er zeker nog een bericht!


Ken je nog meer activiteiten op het gebied van bewegen in de wijk ? Laat het ons weten! Stuur een mail aan info@beweegvriendelijkewijk.nl.

bottom of page