top of page
  • Jita Hoogerduijn

Gesprek met Joop

Hoe je ook als minder sportieve oudere erachter kunt komen, dat bewegen niet alleen nodig is, maar ook leuk kan zijn. Fietsend door de wijk kom ik af en toe Joop tegen, die hier ook woont. Soms fietst hij met een grote cello op zijn rug. Joop is al een eindje in de zeventig, en sporten was eigenlijk nooit zo ‘zijn ding’. Als kind al had hij al hevig de pest aan sport. Hij was nooit echt handig met sporten en de verplichte anderhalf uur per dag, die in het internaat, waar hij zijn zesjarige middelbare schoolperiode doorbracht, aan sport moest worden besteed, heeft hij als traumatisch ervaren.


Zijn houding ten aanzien van lichaamsbeweging veranderde ingrijpend, toen hij een paar jaar geleden een hartinfarct kreeg. Tijdens de herstel- en revalidatieperiode werd hem duidelijk dat sportiviteit weliswaar niet zijn sterkste kant was, maar dat het lijf wel vroeg om wat


meer actie. Gelukkig wees iemand hem op de mogelijkheid van ‘therapeutisch zwemmen’. In zwembad Blauwkapel doet hij nu (als de coronabeperkingen weer opgeheven zijn) twee keer per week in een groep onder leiding van een fysiotherapeute oefeningen (aquatherapie) in lekker warm water. Dat bevalt hem prima. Hij komt op deze manier tot bewegen, het water ontspant en de groep is bovendien heel plezierig. Hij beweegt zich doorgaans per fiets, en soms ook lopend door de stad, maar zou graag ook wat meer gaan wandelen en zoekt daarvoor naar mogelijkheden. Sport mag dan in zijn leven geen hoge ogen gooien, muziek beluisteren en beoefenen hebben in zijn leven een heel belangrijke plaats. Hij speelt wekelijks in een klein ensemble en heeft eens in de twee weken cello-les. De klassieke muziek is zijn wereld. Hij weet er heel veel van. Muziek brengt hem niet alleen contacten, maar is voor hem net zo onmisbaar als eten en drinken én het houdt zijn hoofd ‘fit’. Zo pratend met Joop leer ik, dat er voor iedereen wel wat te bewegen valt. Je hoeft niet heel sportief te zijn om lijf en leden wekelijks te oefenen. Het gaat erom om een vorm te vinden, die bij je past!

bottom of page