top of page
  • Ingrid Horstik

Hoe stimuleert de omgeving beweging: het Willem van Noortplein


Blij dat we op 30 maart hadden afgesproken om een wandeling te gaan maken in de omgeving van het Willem van Abcoudeplein. Op deze zonnige dag en de fruitbomen in bloei, ziet de wereld er een stuk vriendelijker uit. Ik ben op stap met Hetti Willemse en Ad van Elzakker, als adviseurs verbonden aan de buurtvisite. Zij kijken mee met de Beweegvriendelijke wijk hoe je van het Willem van Abcoudeplein ook een plein zou kunnen maken waar ouderen zich ‘thuisvoelen’. Willemse: ‘Wat een schatkist aan mogelijkheden heeft deze gevarieerde buurt om op een natuurlijke en creatieve manier bewegen en ontmoeten van bewoners en bedrijfjes te stimuleren.’


Buurtvisite

De buurtvisite is 1 van de stappen om te komen tot een plan voor het plein. Eerder heeft Studio Jaaf al een enquête gehouden onder omwonenden en (ook jeugdige) bezoekers van het plein. Daar zijn zo’n 50 reacties op binnengekomen. In de tweede helft van april vindt een bijeenkomst plaats met diverse betrokkenen. Daar wordt gekeken naar de opgehaalde reacties en worden er plannen gemaakt hoe het plein ook voor ouderen aantrekkelijker zou kunnen worden. Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de uitkomsten.


Voorbeelden

Een sprekend voorbeeld hoe de omgeving kan uitnodigen tot meer bewegen is het lint in het Maxima park in Leidsche Rijn: het is uitgegroeid tot een nieuwe ontmoetingsplaats waar jong en oud elkaar treffen.


Een ander mooi referentieproject is De toltuin.bottom of page