top of page
  • Jita Hoogerduijn

In gesprek met Marcel

Gezond ouder worden gaat niet vanzelf, bewegen en goede voeding zijn essentieel om vitaal te kunnen blijven!

Als negenjarige zat Marcel al op ‘gymnastiek’ (nu heet dat turnen), daarna werd hij enthousiast voor atletiek: de 800 meter en de 3000 meter steeplechase: 3000 meter hardlopen op een baan met 28 hindernissen en zeven maal een waterbak (via springen over een stevige balk) passeren. Daar had je een ijzeren conditie voor nodig! Dit heeft hij bijna 20 jaar gedaan, ook sportend met bekende atleten. Vanaf zijn 35ste werd het fietsen. Ook nu nog iedere week minstens 2 x een afstand van 100 km ongeveer. En dat het hele jaar door! Je kunt je voorstellen dat de beenspieren goed ontwikkeld zijn bij Marcel.


Sinds eind jaren 90 is hij betrokken bij de Tuindorpse stoempers (een groep enthousiaste wielrenners). Nu hij 65 plus is gaat het meer op eigen tempo en minder om het steeds harder fietsen. Het competitieve element bij het rijden in een groep doet hij liever niet meer. Fietsen geeft een gevoel van vrijheid, van de wereld ontdekken. Op de fiets kan je redelijk gemakkelijk een grotere afstand afleggen en genieten van ons mooie land. Het is wel leuker en gezelliger om het met een groep te doen, maar dan moet je wel net een gelijk tempo willen fietsen.


Bewegen is een essentieel onderdeel van zijn leven. En als het lukt om niet te vallen dan is het een heel blessure arme sport. Je kunt het tot op hoge leeftijd goed blijven doen. Liefst niet op een elektrische fiets. Voor Marcel is de fysieke inspanning belangrijk, dat je zweet, dat je hartslag wat omhoog gaat, waardoor je zowel de conditie goed op pijl houdt, als ook zorgt voor een goede stofwisseling. Marcel fietst eigenlijk altijd met een hartslagmeter om, juist om de inspanning aan te passen aan wat kan. Marcel: ‘ Bij een weekje niet fietsen voel ik me minder fit’. Naast fietsen is wandelen ook belangrijk. Buiten zijn, en vooral niet te veel zitten. Wandelen gaat tegenwoordig met de kleinkinderen. Ik ken Marcel al jaren en ook vroeger toen zijn kinderen klein waren was het ondenkbaar om een dag niet naar buiten te gaan, om niet te bewegen.


Bij het ouder worden hoort het ook dat je meer lichamelijke klachten krijgt. Bewegen is een belangrijk middel om dat proces te vertragen. Daarnaast voel je je ook geestelijk beter. Goed ouder worden gaat niet vanzelf. Je kunt er zelf ook wel veel aan doen. Tenslotte willen we zoveel mogelijk zelfstandig blijven en alles zelf blijven doen en dat motiveert ook om actief te blijven. Vroeger was het sporten veel meer gericht op ’de beste willen zijn’. Tegenwoordig gaat het om het bewegen zelf en om fysiek ongemak zo goed mogelijk tegen te gaan.


Als ik zo kijk naar Marcel en zijn sterke gespierde benen zie dan zie ik een vitale man waar kracht van uit gaat. Als je zo goed voor je conditie kunt blijven zorgen heb je er in ieder geval alles aan gedaan om gezond ouder te worden.


bottom of page