top of page
  • Jita Hoogerduijn

In gesprek met Tine

“Wees blij met wat je wel kunt en blijf niet hangen in wat je niet (meer) kunt”.


Tine is 80+ en vertelt me over haar leven waarin sport en bewegen zo belangrijk waren. Toen haar kinderen op zwemles gingen besloot ze om maar meteen ook op les te gaan. Dat eindigde ermee dat ze gevraagd werd om als zwemlerares te komen werken. Dat heeft ze met veel plezier gedaan. Later kwam ze bij de atletiekvereniging Hellas terecht. Daar heeft ze veel mensen leren kennen en altijd vol enthousiasme met het recreatieve bewegen mee gedaan.


Toen haar man 4 jaar geleden overleed besloot ze om zich bij een paar clubjes aan te sluiten. Twee keer in de week in de Voorveldse polder trimmen (ook weer met Hellas), één keer per week zwemmen. Ook werd ze lid van Wederzijds (vereniging voor wijkbewoners van Utrecht Noord Oost). Ondanks dat (of misschien juist omdat) zij meerdere chronische aandoeningen heeft waaronder een ernstige vorm van reuma is bewegen heel belangrijk voor haar. Ze wandelt dagelijks met een stevige rollator door de wijk, door park Bloeyendaal of de Voorveldse polder. Het bewegen is een soort noodzaak voor haar lijf, ze kan gewoon niet zonder bewegen. Het zwemmen is nu wel overgegaan in het doen van wat losmaakoefeningen in een lekker warm bad in de Hoogstraat. Nordic walking, wat ze veel gedaan heeft, kan niet meer, fietsen kan niet meer. Dat is wel jammer, Tine realiseert zich dat ze voortdurend een stapje terug moet doen. Maar ze blijft er optimistisch onder, wel ze wordt voorzichtiger. Voor haar is het belangrijk om te kijken naar wat ze nog wel kan en niet naar wat ze niet meer kan.


Het bewegen met anderen maakt ook dat ze nog wekelijks de mensen van haar groepjes ontmoet. Juist die ontmoetingen zijn zo belangrijk voor haar. Daardoor heeft ze veel mensen leren kennen. Als ze op straat loopt komt ze vaak bekenden tegen en een praatje is dan snel gemaakt. Contact met anderen is van levensbelang! Tine komt veel lieve mensen tegen die best wel even met haar willen optrekken. Bewegen is de sleutel voor haar om mensen te ontmoeten.


Voor mij is Tine een vrouw die ondanks de forse beperkingen van haar lijf toch in beweging blijft, mensen blijft ontmoeten en blijft genieten van wat het leven haar biedt. Bij haar is het glas altijd half vol!


bottom of page