top of page
  • Ineke Verheul

Koffie en taart bij ZIMIHC: het Creatief Café is geopend!

Er was al twee jaar een prachtig initiatief op het gebied van bewegen voor ouderen: De Derde Helft. Nu is er sinds 8 september iets dat daarmee vergelijkbaar is op het gebied van cultuur: het Creatief Café bij ZIMIHC. En beide initiatieven maken onderlinge contacten ook een stuk makkelijker.

Elke woensdagmorgen vanaf 10 uur kun je er binnenlopen voor een praatje, een kop koffie en/of een van de workshops die aangeboden wordt. Een vast onderdeel daarvan is de Buurtband, waar we bij de opening alvast een voorproefje van krijgen.

Bij een officiële opening hoort natuurlijk een welkomstwoordje. Dat de directeur van ZIMIHC meer van de muziek is dan van uitgebreide toespraken laat hij horen na de koffie – met taart inderdaad – op zijn gitaar. Norwegian Wood speelt hij, hoewel het bij mij even duurt voor de titel me te binnen schiet (en dat terwijl ik het zelf ook zing).

We kunnen vervolgens kiezen uit een culturele wandeling van het Gilde over het Veeartsenijterrein of een nadere kennismaking met de Buurtband. Omdat ik de wandeling al eens eerder gemaakt heb en daarover ook een bericht heb geschreven, kies ik nu voor de Buurtband. Het is dat ik al het een en ander met muziek doe, anders zou ik zeker wel mee willen doen met op deze manier samen muziek maken. De coördinatie van stampen met de stok en kloppen met het houtje blijkt voor mij bij sommige ritmes best een dingetje, trouwens.


Van de enthousiaste dirigent krijgt mijn helft van de zaal een stok in handen geduwd, met bovenaan een tros flessendoppen en daaronder kleurige linten. Wij vormen de ritmesectie. De flessendoppen rinkelen als kleine bekkens en door de stok op de grond te stampen en er met een stokje op te slaan krijg je verschillende ritmes.

De andere helft krijgt een klankinstrument, een constructie van regenpijpen waar je door er met een slipper op te slaan verschillende klanken uit kunt krijgen. Onder begeleiding van twee gitaren brengen we met de hele zaal aldus het buurtlied ten gehore. Muziek verbindt!, is het refrein en dat is een waar woord, het is niet voor niets dat er zoveel koren zijn. Het principe bij de Buurtband is dat iedereen mee moet kunnen doen, ook al heb je nog nooit een instrument in handen gehad en ook al denk je dat je niet kunt zingen. Speel je wél een instrument, dan ben je ook zeker van harte welkom. Elke woensdag om 10.30 uur kan iedereen samen muziek maken.

Na de Gildewandeling en de Buurtband is er een comedy-voorstelling van Camping Boesjans, een hilarisch verhaal over een vrouw die op een camping graag wat ’gewone’ sociale contacten tegen het lijf zou lopen, waarbij het opzetten van haar tentje een schier onoverkomelijke drempel blijkt. Improvisatietheater zal ook deel uit gaan maken van de activiteiten in het Creatief Café, net als beeldhouwen. Bij de Derde Helft kregen we van beide alvast een voorproefje.


Je kunt dus van alles komen doen op woensdagochtenden bij ZIMIHC, maar je kunt er ook voor kiezen om wat te kletsen, naar een expositie te kijken of naar een voorstelling en dat alles gratis. Het wordt een mooi cultureel seizoen voor iedereen, maar vooral voor ons ouderen! De agenda vind je hier.bottom of page