top of page
  • Ineke Verheul

Kunst verbindt: een interview met Elga Klein Kranenbarg


Haar hele leven heeft Elga beroepsmatig met kunst te maken gehad en nu ze gepensioneerd is, doet ze dat nog. Met haar bedrijf, Casa, wat staat voor cursus aan huis en samen op pad en waarmee ze lezingen, cursussen en reisjes rondom kunst organiseert. En met Wederzijds, waar ik al eerder over berichtte (Nieuwsbrief 9 juni). Wederzijds is een buurtcoöperatie van mensen die iets voor elkaar willen betekenen. Wederkerigheid is daarbij het sleutelwoord. En voor Elga is die wederkerigheid er zeker. Als oudere is het niet zo makkelijk om nieuwe contacten te vinden, merkte ze toen ze 20 jaar geleden uit Zeist naar Utrecht verhuisde. In die zin heeft ze zeker veel aan Wederzijds gehad. Maar Wederzijds heeft minstens zoveel, zo niet meer aan Elga gehad – en nog. Afgelopen jaar lag het natuurlijk allemaal stil vanwege corona, maar in september gaat het zeker weer bruisen rond de kunsten binnen Wederzijds.

Met de museumclub die Elga opzette gaat ze eens in de twee maanden naar een tentoonstelling met mensen die dat leuk vinden. Elga vindt het aanbod van musea in Nederland opmerkelijk goed. Met haar achtergrond - ze was directeur van Artibus, had een eigen galerie en was gids in het Centraal Museum – heeft ze een goed oog voor wat interessant is. Als het om kunst en kunstgeschiedenis gaat is herhaling belangrijk, is Elga’s credo. Je bouwt door veel kijken langzaam zicht op het totaal op. Bij haar bedrijf Casa zijn haar cursisten intussen de kunstgeschiedenis doorgewandeld. Nu gaan ze de diepte in en volgend jaar is de architectuur aan de beurt.

Naast de museumclub heeft ze een flimclub aan huis. In het gezellige bovenhuis waar ik thee met haar zit te drinken staat een tv met een groot scherm. Voor september, wanneer het weer mag met een man/vrouw of tien, staat een serie oude grote Italiaanse films op het programma. Na afloop wordt er natuurlijk nog wat over geboomd en geborreld.

En dan is er nog Kunst aan Huis. Twee keer per jaar gaan geïnteresseerden met Elga bij iemand thuis kijken: wat heeft hij/zij voor kunst in huis, waarom juist dat, welke verhalen zijn er over te vertellen? Afgelopen zondag was dat weer voor het eerst mogelijk in lange tijd, in vijf groepjes van drie.

In de Nieuwsbrief doet Elga daar een oproep voor en gaat dan kijken bij wie zich meldt, zodat ze er vervolgens een stukje over kan schrijven en geïnteresseerden zich op kunnen geven. Er is zeker geen sprake van ‘ballotage’: het gaat vooral om onderling contact en de verhalen van mensen. Het is een leuke manier om iets over iemand te weten te komen!

Alsof al die initiatieven nog niet genoeg zijn is Elga ook nog contactpersoon bij Wederzijds voor haar buurt, Lauwerecht. Twee keer per maand zijn er koffie uurtjes en ze verwelkomt nieuwe leden als die zich aanmelden. Hard werken zit Elga in het bloed. Niet alleen was ze haar hele werkzame leven bezig in de kunsten, ze was daarnaast ook nog 25 jaar raads- en statenlid. En met haar pensioen is het er niet minder druk op geworden.


Als je in Utrecht Noord Oost woont bof je maar – er is zoveel te doen!


bottom of page