top of page
  • Ineke Verheul

Samen spelen en zo de wetenschap verder helpen

In deze Nieuwsbrief heb ik al heel wat spelletjes besproken die je samen op afstand kunt spelen. Samen spelen is een fantastische manier om contact te hebben met je vrienden of in contact te komen met nieuwe mensen. En in de coronatijd was (is) het ook fijn om dat op afstand te kunnen doen, al kun je die spelletjes natuurlijk altíjd blijven spelen. Zo ben ik nog steeds met een vriendin verstrikt in WordOn, een spel dat ik niet kende voordat ik het voor deze rubriek tegenkwam. Eindelijk, eindelijk ben ik er in geslaagd een keer van haar te winnen!


Ik dacht dus al dat samen online spelletjes spelen het sociale netwerk van iedereen en dus ook van ouderen bevordert en dat het daarmee een middel is om mogelijke eenzaamheid tegen te gaan. Onderzoekers van het Radboudumc zoeken nu samen met gamebedrijf Games for Health en Dela uit of dat ook echt zo is. Als je dat eenmaal hebt vastgesteld kun je dat nieuws op grote schaal verspreiden en er zo aan bijdragen dat samen spelletjes spelen de wereld weer een stukje socialer en gezelliger maakt.


Je speelt met je contacten op je telefoon of je tablet door elkaar berichtjes te sturen. Op de site https://samenspelen.online/ staat een voorbeeld van zo’n spel dat je samen kunt spelen. Je kunt je daar ook aanmelden voor het onderzoek. Als je meedoet, volgen de onderzoekers je een jaar lang. Je vult dan maandelijks vragenlijsten in. Meestal zijn die vragenlijsten heel kort, soms zijn ze wat langer. Meedoen vraagt dus wel iets van je, maar je levert zo een belangrijke bijdrage aan een uiterst waardevol onderzoek.

Daarnaast zijn de onderzoekers op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die een paar uurtjes over hebben om anderen te helpen de app te gebruiken.

De spelletjes op de site zijn van een iets ander karakter dan de spelletjes die je waarschijnlijk gewend bent. Het gaat bij spelletjes doorgaans om winnen, maar bij deze spelletjes gaat het meer om samen, op een speelse manier, een doel te behalen, of om elkaar op een speelse manier uit te dagen. Zo maak je in ‘Verstop ‘t’ een foto van iets waarin je iets verstopt hebt, maar dan wel zo dat je het kunt ontdekken als je heel goed kijkt. Je maakt dus in feite je eigen zoekplaatje.


Doe mee en zeg het voort!



bottom of page