- Ineke Verheul
Walking Football: schaken met je voeten
Walking Football (WF).. …Ik had er nog nooit van gehoord, tot ik me verdiepte in al die activiteiten die in Utrecht Noordoost georganiseerd worden. Tot mijn verrassing ontwaarde ik op een filmpje van de voetbalclub Sporting ’70 een paar bekende gezichten. Een van hen, Bert Steenbeek, vertelde me er alles over.
Elke woensdag om 10 uur wordt al lopend een balletje getrapt op de sportvelden van Sporting ’70. Nu de coronamaatregelen verscherpt zijn kan dat even niet, maar feitelijk is WF nu juist géén contactsport, dus hopelijk gaat dat niet al te lang duren.
De grondregel is, zoals de naam al aangeeft: niet rennen. Op een verkleind speelveld (maximaal 40x25, afhankelijk van het aantal spelers) speel je elkaar zo snel mogelijk de bal toe en je speelt hem ook snel weer af. Fysieke contacten zoals bij gewoon voetbal zijn uit den boze. Waar je bij voetbal nog wel eens stil staat, omdat de bal niet is waar jij ‘hoort’ te zijn, ben je bij WF voortdurend in beweging. Je bent steeds op zoek naar die ene lege plek, op weg naar het kleine hockey-achtige doel waar geen keeper voor staat. En zo doet WF denken aan een schaakspel met je voeten. Tactiek speelt een hoofdrol!
Er is niet alleen geen keeper, maar ook geen scheidsrechter. Informeel bewaakt een van de spelers de regels, maar iedereen is er echt wel op gespitst als iemand toch rent, de bal te hoog speelt, verkeerd ingooit of teveel de rol van keeper op zich neemt. Er kunnen wel discussies ontstaan, maar de sfeer blijft gemoedelijk. Het spelplezier staat voorop, al wil je uiteraard wél winnen.
De leeftijd van de spelers ligt rond de 70, dus er wordt eerst een goede warming-up gedaan om de stijfheid uit spieren en botten te krijgen. Vervolgens wordt tweemaal 30 minuten gespeeld. En dan is er koffie.
Net als een aantal andere spelers is Bert van huis uit een ‘echte’ voetballer. Hij moest zich wel even achter de oren krabben toen hij voor het eerst van WF hoorde, nu een paar jaar geleden: kan dat wel leuk zijn? Het was even wennen, maar nu weet hij dat voortdurend in beweging zijn dat WF karakteriseert zeer te waarderen.
Er kan met maximaal 6 tegen 6 gespeeld worden, maar meestal is dat 4 tegen 4, soms 3 tegen 3. De blessuregevoeligheid is nu eenmaal wat groter op deze leeftijd.
Nieuwe spelers zijn van harte welkom. Als je besluit lid te worden betaal je zo’n 80 Euro per jaar, voor voorzieningen en voor het KNVB- lidmaatschap.
Een keertje meedoen – als het weer kan? Stuur een mailtje naar coördinator Paul van Soest (walking@sporting70.nl ).