top of page
  • Joris Swaak

Wandelen met Zeehelden

Mijn hele leven woon ik al in Utrecht, geboren en getogen dus, maar nog steeds blijk ik maar heel weinig te weten over ‘mijn stadsie’. Geen idee waar ergens in Utrecht de Zeehelden zich ophouden. Na de wandeling in de buurt die naar hen is vernoemd weet ik dat inmiddels wel. Verrassend dicht bij huis ook nog!


De wandelroute is een project van Liesbeth Simpelaar en is te vinden op de Wijkwijzernoordoost. Ik zou al eerder een Zeeheldenwandeling met het Gilde maken, maar die ging door de coronatoestanden toen niet door. Het Gilde is inmiddels weer in beweging. Je kunt Gildewandelingen maken, gratis zelfs, via het Creatief Café in ZHIMIHC op woensdagmorgen. Op hun agenda zie je wanneer er weer een gepland staat. De Zeeheldenroute begint op de Smijerslaan, bij een levensgroot beeld van een vrouw: de Godin. Ze staat nu een beetje verstopt door de verbouwing om haar heen, maar ze is groot genoeg om haar van een afstandje al te zien staan. Dat ik dat nu nooit eerder gezien heb!

Vervolgens leidt de route langs het Dingemanshuis, op curieuze wijze gebouwd met hier en daar betonblokken op hun kant, zodat de openingen erin zichtbaar zijn. Via de Cornels Houtmanstraat en de Trompstraat kom ik uit op de van Speijkstraat, waarin zich een aantal monumentale villa’s met vrouwennamen bevinden. Een ervan blijkt zelfs naar mij vernoemd (nee, ik zeg niet welke)! Utrecht blijkt een Ezelsdijk rijk te zijn waar vroeger de melkboeren liepen met hun ezels en ter nagedachtenis daaraan staat dit standbeeld op de hoek van de Jan van Galenstraat.


Het is een mooi stukje natuur midden in de stad, die Ezelsdijk. Er loopt een wandelpad langs. De route voert verder langs de kliniek voor Kleine Huisdieren en het oude Ooglijdersgasthuis. Onderweg blijkt het de moeite te lonen zo nu en dan eens goed naar de gevels te kijken. Consoles dragen de overkapping van een portiek – ik heb dus ook weer een nieuw woord geleerd – en er zijn fraaie exemplaren op de route. Dat er vroeger trams reden in Utrecht is voor mij ook nieuw! Via de Buys Ballotstraat kom ik weer bij de Godin uit en dus bij mijn fiets. Het is prettig als een route uitkomt waar die begonnen is!


De wandeling duurt ongeveer een uur (zo’n 3 km) en Liesbeth heeft tal van wetenwaardigheden in haar routebeschrijving opgenomen. Je kunt de route(in pdf vorm) downloaden op je telefoon. Een aanrader, of je je stad nu wel of niet goed kent!

bottom of page