top of page
  • Ineke Verheul

Wat beweegt jou? Een interview met wijkbewoner Karin de Jonge

Elke maand brengen we een wijkbewoner voor het voetlicht en vragen we die van alles over bewegen. Dit keer is dat Karin de Jonge, holistisch massagetherapeut in Voordorp.

Terwijl we thee drinken in haar gezellige praktijkruimte vertelt Karin me dat ze 55 jaar is, een partner heeft en twee grote dochters en dat ze een tijdje geleden een gecompliceerde beenbreuk heeft gehad. Gelukkig is ze weer goed ter been, maar ze weet nu wat het is om in een rolstoel te moeten zitten en ze heeft grote bewondering voor mensen die daar altijd aan gekluisterd zijn.


Wat beweegt jou? Wat doe je aan bewegen?

Ik houd ervan om veel verschillende dingen te doen. Zo is er de buurtmoestuin de Voortuin, die beheerd en bewerkt wordt door een clubje buurtbewoners. In de tuin werken is een fijne manier van bewegen en het is leuk om dat samen te doen! In februari gaan we daar weer volop mee aan de gang.

Omdat werken met energie en met ontspanning de basis is van waaruit ik werk, doe ik zelf ook het een en ander op dat gebied, zoals yoga en mindfulness. Misschien dat ik binnenkort ook weer ga beginnen met Mindful Movement bij volkstuincomplex De Pioniers. Dat is een combinatie van yoga, Healing Tao en Chi Kungs.


Over de Buurtmoestuin en Mindful Movement ga ik zeker ook nog wat schrijven! Je doet best veel dus, of is er nog meer?

Zeker! Fietsen doe ik graag, dat ben ik weer aan het opbouwen. En omdat ik veel in een warme ruimte bezig ben, maak ik geregeld een ommetje. Ik heb een blauwe maandag hard gelopen, maar ik weet niet zeker of dat wel goed is voor mijn gewrichten. De sportschool trekt me niet echt.

Zwemmen is nu wel echt mijn ding. In de winter trek ik baantjes in het Kromme Rijn bad, in de zomer zwem ik in het natuurwater van de Kikker. Veel mensen uit de wijk zwemmen daar.

Ik vind het ‘t leukst om dingen in groepsverband te doen, dat kan helaas nu een stuk minder door corona.


Wat beweegt jou? Waar kom jij je bed voor uit?

Verbinding is wel echt mijn sleutelwoord, verbinding met andere mensen, maar ook verbinding met jezelf. Het huis waarin ik woon maakt deel uit van een ecologisch project en er zijn veel buurtcontacten.

Die verbinding komt ook tot uiting in mijn werk. Ik probeer mensen weer in verbinding te brengen met hun lichaam, via massage en lichaamswerk. Daarnaast schrijf ik ook voor mijn vakblad voor natuurlijke en integrale gezondheidszorg. Ik vind het belangrijk om bruggen te slaan tussen de reguliere en complementaire zorg, zeker in deze tijd is dat hard nodig.


Je doet veel en er is al veel in de wijk op het gebied van bewegen. Is er nog iets dat je mist?

Er is veel, inderdaad, maar de informatie daarover is niet altijd even goed vindbaar. Dan zie ik bijvoorbeeld een wandelgroepje buiten, of een Tai Chi groepje en dan denk ik, leuk! Maar hoe gaat dat als ik dat ook wil gaan doen? Moet ik dan iemand aanspreken?

Ook vraag ik me af of er veel aanbod is voor mensen die het wat minder breed hebben, minder goed opgeleid zijn. Noord Oost is best een rijke wijk, er wonen relatief veel hoopopgeleide mensen, maar komen mensen die het minder goed hebben ook wel aan hun trekken qua activiteiten? Ook dan gaat het weer om verbinding.


bottom of page