top of page
  • Jita Hoogerduijn

Wat beweegt jou? In gesprek met Pete Barnes

In gesprek met Pete Barnes, coördinator van ZIMIHC theater Wittevrouwen in de Bouwstraat.


‘Muziek is mijn passie waardoor ik in beweging blijf’!


Van jongs af aan speelt muziek een grote rol voor hem en is dat de drijvende kracht in zijn leven. Muziek is voor Pete een middel om jezelf uit te drukken, om je met anderen te verbinden, en om te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. In Engeland studeerde hij muziek en multimedia en was actief in verschillende bands. Pete kwam in 2008 vanuit Engeland via Vlaanderen naar Utrecht. Wat hem dreef was de muziek en de Nederlandse en Vlaamse taal. Ook in Nederland is hij nog actief met het schrijven en uitvoeren van muziek, vaak ook in het buitenland. In januari 2017 landde hij bij ZIMIHC waar hij zich enorm op zijn plek voelt. Hij had nooit kunnen bedenken dat hij alles wat hij in zijn studie geleerd had in één baan zou kunnen gebruiken. Dat is nu wel het geval.

Als coördinator verzorgt Pete ook het ZIMIHC deel van de programmering van het theater. Daarvoor is het nodig dat je goed op de hoogte bent van wat er op cultureel en creatief gebied in de stad speelt. Dit leidt tot veel contact met andere creatieve mensen. Zo brengt zijn werk veel beweging in zijn leven.


De Coronacrisis heeft de culturele sector hard getroffen en heeft voor veel improvisatie en creativiteit gevraagd om nog kleinschalige evenementen te kunnen programmeren. Het was in het afgelopen jaar heel fijn om andere kunstenaars een plek te kunnen bieden. Muziek verbindt, het is een scheppende kracht. Daarom was de afgelopen coronaperiode ook zo moeilijk voor hem en voor andere kunstenaars om hun creatieve ideeën delen. Ook heeft Corona veel invloed op het zijn eigen muziek gehad, maar toch heeft Pete in het afgelopen jaar veel muziek in zijn thuisstudio geschreven. Daarmee kon hij een positieve draai geven aan een ernstig fietsongeval van afgelopen november. Deze opnames zullen in de loop van 2022 verschijnen.


Waar hij ook enthousiast over praat is ‘taal’, het leren van een nieuwe taal, kunnen communiceren in een andere taal. Pete spreekt ook heel goed Nederlands, en niet voor niets, je hebt de taal nodig om te communiceren met anderen en een leven in een nieuw land op te kunnen bouwen. Zowel de taal als de muziek zijn belangrijke middelen om contact te maken.


Zijn werk is zo ongeveer zijn hobby, zijn alles. Als ik hem vraag wat er verder aan beweging in zijn leven is blijken er toch wel meer belangrijke zaken te zijn: fietsen, lezen, hardlopen, koken, zwemmen & voetbal. Maar het belangrijkste is toch de muziek. Muziek beweegt, maar muziek kan ook rust, stilstand en reflectie brengen.

Belangrijk te weten: Vanaf 8 september begint het ZIMIHC Creatief Café. Iedere woensdag van 10-12.30 uur kun je culturele activiteiten bij ZIMIHC theater Wittevrouwen volgen. Het Creatief Café is onderdeel van De Beweegvriendelijke Wijk. Dit is een initiatief speciaal voor 55-plussers uit Utrecht Noordoost om alleen of samen te bewegen en elkaar te ontmoeten. Zie www.zimihc.nl/agenda voor meer informatie.bottom of page