top of page
  • Ineke Verheul

Wederzijds: georganiseerd buurmanschap in de wijk


Wie me op deze onverwacht koude zaterdagmiddag alles over Wederzijds vertelt is geen buurman, maar een buurvrouw. Yvonne Hesterman (66) is contactpersoon voor Tuindorp Oost in deze buurtcoöperatie, die bestaat uit mensen in de wijk die iets voor elkaar willen betekenen. Wat kun jij voor anderen doen, wat kunnen anderen voor jou doen .. en dat alles zonder dat er een portemonnee aan te pas komt. Er zijn organisaties genoeg die tegen betaling van alles organiseren voor ouderen. Bij Wederzijds gaat het, zoals het woord al zegt, om wederkerigheid. En om eigen initiatief: het is niet de bedoeling dat je maar achterover leunt, in afwachting van je voorgezet wordt. Ben je bijvoorbeeld eenzaam en zou je wel elke week iemand op bezoek willen hebben, dan zijn daar andere organisaties voor, zoals bijvoorbeeld de vrijwilligerscentrale. Gelijkwaardigheid is belangrijk in Wederzijds.


Qua opzet doet het wel denken aan Klup, waar ik eerder over berichtte (14 mei). Alleen is dat een landelijk initiatief, terwijl het hier uitsluitend om Utrecht Noord Oost gaat. De enige voorwaarde om lid te worden is dat je in de wijk woont. Dan kun je voor een luttel bedrag, 18 euro per jaar, deelnemen aan activiteiten die door leden georganiseerd worden, zelf activiteiten organiseren, hulp vragen als je dat nodig hebt, hulp aanbieden en deelnemen aan de maandelijkse borrel bij restaurant de Helden. Ook zijn er in de zeven verschillende buurten koffie uurtjes, zodat je elkaar op een wat kleinschaliger manier kunt ontmoeten. Cohesie is belangrijk, zegt Yvonne: je vraagt of biedt makkelijker hulp wanneer het gaat om mensen die je al een beetje kent. Als contactpersoon belt ze nieuwe leden om kennis te maken en te vertellen wat Wederzijds allemaal inhoudt. Ook stuurt ze iedereen de agenda en een nieuwsbrief.

Mensen in de buurt leren kennen was voor Yvonne de belangrijkste drijfveer om lid te worden. Toen ze een paar jaar geleden met pensioen ging realiseerde ze zich dat ze weliswaar een grote vriendenkring heeft, maar dat die doorgaans niet naast de deur wonen. Als je opeens zin hebt om bijvoorbeeld samen met iemand een wandeling in het Griftpark te maken is het fijn dat je daar direct werk van kunt maken.

Heb je een idee om iets te organiseren, dan wordt dat door het bestuur van harte aangemoedigd; je hebt daar geen toestemming voor nodig. Zo bedacht Yvonne, toen ze Jita Hoogerduijn (nieuwsbrief van 14 mei) een lezing zag geven in buurthuis de Leeuw over gezond ouder worden, dat het een leuk idee zou zijn om een serie lezingen te organiseren. En Jita was daar dadelijk voor in.

Ook startte Yvonne een wandelclubje. Eens per maand wordt er een route gelopen, die bij toerbeurt wordt bedacht. Yvonne vindt het heerlijk om buiten te zijn, maar ook om een boek te lezen of gewoon maar lekker te luieren. En dat is een groot goed vind ik, in een tijd waarin iedereen steeds maar voortjakkert.

Er zijn verschillende wandelclubjes in Wederzijds. Zo is er in Tuindorp-Oost een clubje voor mensen die niet zo ver willen lopen, maar evengoed twee keer per week samen een wandeling maken.

Het aanbod is heel divers: er zijn leesclubs, fietsclubs, filmclubs, een kunstclub, een mahjongclub, een jeu de boule club…. Yvonne hoort mensen uit andere wijken soms jaloers verzuchten ‘hadden wij ook maar zo iets’. En inderdaad – wat let ze!

Wil je meer informatie over Wederzijds en/of wil je je opgeven als lid, klik dan hier.


bottom of page