top of page
  • Ineke Verheul

Wel de lusten, niet de lasten van een hond met OOPOEH

Ellen Groneman, sinds twee jaar directeur van Stichting OOPOEH, vertelt me tijdens een virtuele sessie alles over deze stichting. De naam staat voor ‘Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier’ en de medewerkers van de stichting doen er alles aan om dat te faciliteren.

Een tijd geleden schreef ik een stukje over Yvonne en haar vriendelijke hondenreus Jessie, over precies dat thema: wandelen met je hond is goed voor je lijf èn voor je sociale contacten. Niet iedereen heeft zin om dat elke dag te doen, maar vindt het wèl iets om naar uit te kijken als dat zo nu en dan gebeurt. Daar heeft deze stichting het gouden antwoord op gevonden. Bij OOPOEH kunnen 55 plussers zich opgeven als hondenoppas. Daarbij kun je precies aangeven hoe je dat het liefst zou willen doen, bijvoorbeeld wekelijks, maandelijks, of zo nu en dan.


Vaak hebben mensen die zich als oppas aanmelden zelf een hond gehad, maar durven ze het, om welke reden dan ook, niet meer aan om zelf weer een nieuwe te nemen.

Stichting OOPOEH is geen uitlaatcentrale: alles gebeurt op basis van vrijwilligheid en zoals het jou als oppas het beste uitkomt. Je maakt natuurlijk wel afspraken met het baasje.

De baasjes betalen de Stichting maandelijks een klein bedrag voor de bemiddeling. Daar zijn ze bij OOPOEH dan ook flink druk mee. Heb je geen internet of vind je het aanmaken van een online profiel lastig: geen probleem, daar helpen de medewerkers je graag bij. Daarbij wordt allerlei relevante informatie in kaart gebracht. Wil je bijvoorbeeld een hond die veel wil lopen en rennen of doe je het liever wat rustiger aan, omdat je wat slechter ter been bent? Stichting OOPOEH zoekt naar een hond die bij je past, of je zoekt er zelf een op de site.


De aanvraag loopt altijd via de stichting. Het baasje en de oppas maken eerst telefonisch kennis en daarna komen baas en hond langs, om te kijken of het klikt. De bemiddelaar van de stichting belt na, er komt een proefwandeling, nog een belletje om te kijken hoe het allemaal is gegaan en daarna is er een match – of niet. De Stichting blijft contact met de senioren houden, dus als je vragen hebt of problemen kun je altijd bij hen terecht.

Je hebt er als oppas bij OOPOEH niet alleen meer beweging bij en een fijne hond die bij je past, maar ook nieuwe contacten, met andere hondenwandelaars, maar zeker ook met het baasje. Dit is dan ook de missie van OOPOEH: senioren helpen aan meer gezelschap en beweging, honden helpen aan de aandacht en verzorging die zij nodig hebben en baasjes helpen aan een betrouwbare oppas.

Dat zij ruimschoots in die missie slagen blijkt wel uit een vragenlijst onderzoek dat ze onlangs uitvoerden. Vijfenzeventig procent van de gematchte OOPOEH’s vindt dat hun fysieke gezondheid is verbeterd. Zo’n wandeling met een hond brengt je op het idee om ook eens zonder hond in het park te gaan lopen, melden ze: je kent het park beter en je kent er inmiddels meer mensen. Maar zeker zo belangrijk is dat hun humeur er flink op verbetert na een wandeling (89%), een verbetering die voor 66% ook na de wandeling nog aanhoudt.


OOPOEH is landelijk actief en inmiddels zijn er bijna 600 matches. In Utrecht zijn er veel baasjes die een OOPOEH zoeken, maar nog niet genoeg OOPOEH’s. Dus, ben je 55+, houd je van honden en van wandelen en wil je wel de lusten, maar niet de lasten van een hond: meld je aan! Dat kan hier.


bottom of page