top of page
  • Ineke Verheul

Wild in de Wijk: het is er, als je het maar ziet!

Vorig jaar is er een project gestart over dieren in de wijk. Iedereen kan er aan meedoen door foto’s te maken van dieren die je ‘in het wild’ aantreft en die op de site te zetten.


Wat je er zoal aantreft? Een ekster die mee snoept met een paard. Een reiger die zich niets aan trekt van de bouwput van de Veemarkt achter zich en professioneel poseert. Een kat die op een fiets past. Nog een kat, die volgens de regels van de kunst oversteekt: niks zomaar de weg oprennen! Een zwanengezin dat eindelijk een plek heeft opgezocht waar ze wat minder in de weg zitten voor voetgangers – maar dat zal hun motivatie wel niet geweest zijn. Egels in de nacht op Het Groene Dak. En een rode kreeft die zomaar een wandelingetje maakt in Tuinenpark de Pioniers.


Ik heb de indruk dat er de laatste tijd niet veel is toegevoegd aan deze verzameling. Jammer! Eerder was het me al opgevallen dat projecten rond duurzaamheid vooral over groen gaan. Maar dieren horen er natuurlijk ook bij! Wat dat betreft zou je dit project een witte raaf kunnen noemen. Die zal je niet gauw aantreffen als je er met camera of telefoon op uittrekt – raven zijn überhaupt zeldzaam, laat staan witte – maar er zijn nog dieren genoeg te bedenken die je tegen kunt komen en die nog niet op de site staan. En dan kun je ook aan hele kleine dieren denken! Of aan dieren als die goeie ouwe huismus, die overigens steeds zeldzamer wordt.


Het is misschien een leuk idee om juist de biodiversiteit in beeld te brengen, dus zoveel mogelijk verschillende dieren die je in de wijk kunt aantreffen. Dus fotografen onder ons: trek er op uit!bottom of page